Az uborkasaláta vagy ubisali, ahogy a gyermekek nevezik egy kétségtelenül szuper saláta. Nemcsak hogy finom, de az uborka magas víztartalmának és vitaminjainak köszönhetően rendkívül egészséges választás.

Elkészítését a főzés legelején ajánlom vagy még jobb előző este, mivel így érnek össze igazán az ízek benne.

Sokféle verziója létezik: fokhagymás, pirospaprikás, natúr. Ezek mind csak ízlés kérdései. Megmutatom a legegyszerűbb verzióját az elkészítéshez:

Egyszerű uborkasaláta hozzávalói

  • 1 darab nagyobb kígyóuborka
  • 3 dl víz
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanál ételecet

Ízlés szerint lehet még hozzá 1-2 gerezd fokhagyma vagy 1 teáskanál pirospaprika vagy pedig 2-3 evőkanál tejföl.

Uborkasaláta elkészítése

Először mosd meg az uborkát, hogy ne legyen földes. Vágd le a két végét.

Fogj egy szeletelőt, akár egy egyszerű szeletelő vagy pedig multifunkciós gyalu is lehet. Kezdd el ezen szeletelni fel-le húzogatva rajta az uborkát.

uborka_szeletelve
Szeleteld le az uborkát.

Ha az egésszel megvagy, sózd meg. Kicsit forgasd át, hadd érje mindenhol a só. Tedd félre most egy 20 percre, vagy akár fél órára. Addig készítsd el a felöntőlevet.

Az uborkasaláta levéhez vegyél elő egy tálat. Öntsd fel 2,5-3 dl vízzel. Tegyél hozzá 3 evőkanál cukrot és 1 evőkanál ételecetet. Kevergesd addig, amíg fel nem oldódik az összes cukor.

Kóstold meg. Ha nem érzed elég ízesnek, tegyél az ízesítőkből egy-egy kanállal pluszba és keverd el alaposan újra.

Ezután az uborkára öntsd rá a salátalevet. Keverd össze és készen vagy.

uborkasalata_felontve
Öntsd fel a lével az uborkasalátát.

Ha szeretnél különleges ízt neki, akkor pucold meg a fokhagymát és nagyon apróra vágva tedd hozzá ezt is, vagy pedig a pirospaprikát finoman szórd a tetejére. Ha ezek közül egyik sem nyeri el a tetszésed, akkor pedig a tejföl tedd hozzá.

Ismét tedd félre, amíg elkészíted a fogás többi részét.

Ha minden készen van, szedd ki kis tálalóedénykékbe és lehet is enni.

uborkasalata
Uborkasaláta