Aki a mézet szereti, annak kötelező jelleggel meg kell kóstolnia ezt a süteményt. Szerencsére az elkészítése sem bonyolult, mivel például nem igényel nyújtást. Kezdők is kipróbálhatják, ugyanis talán a tejbegríz elkészítése a legnehezebb benne.

Mézes krémes süti hozzávalói

A következők egy 30×40 cm méretű tepsihez elegendőek.

Piskóta:

  • 25 dkg margarin
  • 30 dkg cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 3 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 dl tej (lehet hogy többet is felvesz a tészta)

Krém:

  • 8 dl tej
  • 10 evőkanál búzadara
  • 6 evőkanál cukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 üveg házi baracklekvár

Csokimáz:

  • 15-20 dkg étcsoki
  • 1,5-2 dl habtejszín

Mézes krémes recept elkészítése

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésen. Így van ideje kellően bemelegedni, hogy szépen süljön a piskóta.

Vízgőz felett kezdd el olvasztani a vajat, majd add hozzá a cukrot és a mézet. Mikor homogénné (egyformává) olvadt az egész, üsd bele a tojásokat és keverd el alaposan. Az a biztos ha robotgéppel teszed, így csomós sem lesz.

A lisztet keverd össze a szódabikarbónával. Ezt is add hozzá a piskótatésztához. Dolgozd össze jól a géppel.

Ha túl sűrű a tészta és nem folyik, lassan adagolj hozzá tejet folyamatos keverés mellett, amíg folyós nem lesz.

Ha ez megvan, oszd el a tésztát háromfelé.

A tepsibe tegyél egy méretre vágott sütőpapírt és a tészta harmadát öntsd bele, majd simítsd el, hogy mindenhol egyenletes legyen. 10 perc alatt süsd készre. Ha ez az első piskótád, nézd meg ezt a cikket, hogyan készül a tökéletes tészta.

Vedd ki a tepsiből a kész piskótát és ugyanígy süsd meg a másik kettőt is. Óvatosan bánj velük, mivel nagyon puha és könnyen elszakadhat, úgyhogy a papírt hagyd rajta. Jól egyben tartja.

mezes_kremes_piskota
Süsd meg a piskótákat.

Most következik a krém elkészítése:

A tejet öntsd egy lábasba és add hozzá a cukrot és a búzadarát. Kezdd el melegíteni közepes hőfokon folyamatos kevergetés mellett.

Jelenleg tejbegríz készül, aminek a pontos menetét itt tudod elolvasni, ha még nem készítettél ilyet.

mezes_kremes_tejbegriz
Főzz tejbegrízt.

Ha megfőtt, tedd félre teljesen kihűlni. Addig verd fel a tejszínt kemény habbá, amit pedig itt találsz meg részletesebben.

Amikor kihűlt, keverd össze a tejszínt és a grízt.

mezes_kremes_grizes_krem
Keverd össze a felvert tejszínnel.

A mézes krémes sütemény összeállítása

Az első piskótalapot fordítsd a papírral felfelé és húzd le róla.

mezes_kremes_piskota_krem_nelkul
A piskótát tedd egy tepsibe vagy tálcára.

Kend rá a krémet és fordítsd rá a következő piskótát.

mezes_kremes_grizzel_kenve
Kend meg először a grízes krémmel.

Erről is szedd le a sütőpapírt. A mézes krémest kend meg a baracklekvárral és oszd el rajta egyenletesen. Vegül jöhet a harmadik tészta is.

mezes_kremes_baracklekvar
Tedd rá a piskótát, majd utána a baracklekvárral is.

Mézes krémes bevonása

A mézes krémes tetejét csokoládémázzal kell bevonni. Ehhez egy kis edényben kezdd el olvasztani a tejszínt és a csokit alacsony lángon.

Ha elolvadt, tedd félre egy kicsit, ne forrón dolgozz vele. Amikor langyos, akkor kend el a mézes krémes tetején a csokimázat.

mezes_kremes_csokival
A langyos csokit oszd el egyenletesen a tetején.

Mézes krémes tálalása

Tedd a hűtőbe estére, majd másnap szeleteld fel kisebb szeletekre és tálalhatod. Nagyon ínycsiklandó mézes krémes szeleteket fogsz kapni.

mezes_kremes_egészben
Félbevágva nagyon finomnak néz ki.
mezes_kremes
Mézes krémes sütemény szelet