Ez a sült csirke recept attól jó, hogy alig van vele munka, az egyetlen dolog, amire oda kell figyelni, az az hogy a sütés előtti nap kell előkészíteni.
Az alábbi sóoldat receptje Thomas Kellertől származik. Fontos kiemelni, hogy meg kell várni, míg teljesen kihűl a páclé, így ezt érdemes előző nap reggel elkészíteni.
Sütés után egy fantasztikusan omlós, ízes sült csirkét fogsz kapni, ha követed az itt leírtakat.
6%-os sóoldat receptje
Hozzávalók:
- 5 liter víz
- 300 g só (ebből lehet 30 g pácsó)
- 1 citrom
- egy fej fokhagyma
- 3 evőkanál szemes bors vagy 1 evőkanál őrölt bors
- 6 babérlevél
- 3-4 evőkanál méz
- egy csokor petrezselyem vagy 2 evőkanál szárított petrezselyem
- 6-8 szál kakukkfű vagy 2 evőkanál szárított kakukkfű
A vízbe tedd bele a sót, vágd félbe a citromot és azt is tedd hozzá. A fokhagymákat pucold meg, vágd ketté és azt is dobd bele. A többi hozzávalót is add hozzá. Ezt az egészet forrald fel, egy percig hagyd forrni és utána teljesen hűtsd ki.
Amikor kihűlt, tedd bele a megtisztított csirkét/csirkéket (2 sült csirkére elegendő) és hagyd benne pácolódni 6 órán keresztül. Pácolás után vedd ki belőle, mosd le és töröld szárazra. Ez után következhet a csirke sütése.
Sült csirke hozzávalói:
- 1 vagy 2 darab csirke (1-másfél kg/darab)
- sóoldat vagy a fűszerek az előbbi listából
- 1 dl olaj
Sült csirke elkészítése
A páclétől leitatott csirkét tedd egy tepsibe. Olajjal kend körbe alaposan. (Ne az összessel)
Kezdd el sütni 170 fokon légkeveréssel. 20 perc múlva fordítsd meg a csirkét, és locsold meg még egy kis olajjal. Ha a tepsiben van, azt is visszakanalazhatod rá.
Újabb 20 perccel később fordítsd vissza és ismét locsold meg az olajjal. 20 perc múlva, ha már szép aranybarna színe van, kapcsold le a sütőt és készen is vagy az egyik legfinomabb sült csirkével.
A sóoldat nélkül is el lehet készíteni, ez esetben a fűszereket dörzsöld bele a csirkébe, és a hasüregébe is szórj belőlük. (Persze nem ezeket a mennyiségeket, hanem ízlés szerint.)
Legutóbbi hozzászólások