Ez a sült csirke recept attól jó, hogy alig van vele munka, az egyetlen dolog, amire oda kell figyelni, az az hogy a sütés előtti nap kell előkészíteni.

Az alábbi sóoldat receptje Thomas Kellertől származik. Fontos kiemelni, hogy meg kell várni, míg teljesen kihűl a páclé, így ezt érdemes előző nap reggel elkészíteni.

Sütés után egy fantasztikusan omlós, ízes sült csirkét fogsz kapni, ha követed az itt leírtakat.

6%-os sóoldat receptje

Hozzávalók:

  • 5 liter víz
  • 300 g só (ebből lehet 30 g pácsó)
  • 1 citrom
  • egy fej fokhagyma
  • 3 evőkanál szemes bors vagy 1 evőkanál őrölt bors
  • 6 babérlevél
  • 3-4 evőkanál méz
  • egy csokor petrezselyem vagy 2 evőkanál szárított petrezselyem
  • 6-8 szál kakukkfű vagy 2 evőkanál szárított kakukkfű

A vízbe tedd bele a sót, vágd félbe a citromot és azt is tedd hozzá. A fokhagymákat pucold meg, vágd ketté és azt is dobd bele. A többi hozzávalót is add hozzá. Ezt az egészet forrald fel, egy percig hagyd forrni és utána teljesen hűtsd ki.

sult_csirke_sooldat
Fűszerek a sóoldatban.

Amikor kihűlt, tedd bele a megtisztított csirkét/csirkéket (2 sült csirkére elegendő) és hagyd benne pácolódni 6 órán keresztül. Pácolás után vedd ki belőle, mosd le és töröld szárazra. Ez után következhet a csirke sütése.

Sült csirke hozzávalói:

  • 1 vagy 2 darab csirke (1-másfél kg/darab)
  • sóoldat vagy a fűszerek az előbbi listából
  • 1 dl olaj

Sült csirke elkészítése

A páclétől leitatott csirkét tedd egy tepsibe. Olajjal kend körbe alaposan. (Ne az összessel)

sult_csirke_olajozva
Olajozd meg a csirkét.

Kezdd el sütni 170 fokon légkeveréssel. 20 perc múlva fordítsd meg a csirkét, és locsold meg még egy kis olajjal. Ha a tepsiben van, azt is visszakanalazhatod rá.

felig_sult_csirke
Fordítsd meg 20 perc után

Újabb 20 perccel később fordítsd vissza és ismét locsold meg az olajjal. 20 perc múlva, ha már szép aranybarna színe van, kapcsold le a sütőt és készen is vagy az egyik legfinomabb sült csirkével.

sult_csirke
Készen van a sült csirke

A sóoldat nélkül is el lehet készíteni, ez esetben a fűszereket dörzsöld bele a csirkébe, és a hasüregébe is szórj belőlük. (Persze nem ezeket a mennyiségeket, hanem ízlés szerint.)