A sertéspörkölt otthon elkészítve kiadós étel lehet. Ráadásul finom is. A pirospaprika megadja a magyaros ízt neki, ráadásul ha otthon készített nokedlivel tálalod egy adag uborkasaláta kíséretében, teljes a házi ízvilág.

Ebben a receptben megtudhatod, hogy lesz a hús omlós, szaftos, még úgy is hogy nem zsíros részből van. Mivel én nem szeretem a zsíros húsokat, ezért minden hasonló ételt karajból készítek. Ez pedig gyakran száraz húst eredményezhet, úgyhogy érdemes megnézned a receptet.

A nokedli elkészítéséhez segítséget ezen a linken találsz.

Az uborkasalátát pedig itt találod.

Sertéspörkölt hozzávalói

  • 1 kg sertéskaraj csont nélkül
  • 2 darab vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma és/vagy 1 szál újhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika púpozva
  • olaj
  • só, őrölt bors, rozmaring, majoránna

Sertéspörkölt elkészítése

A képeken az újhagymás módszert fogjátok látni, mivel itt is van az első tipp a szaftos sertéspörköltért: minél több hagyma van benne, annál jobb állaga lesz. Persze azért túlzásba sem szabad esni, mert akkor semmi mást nem fogsz érezni rajta.

Nulladik lépésként tisztítsd meg és kockázd fel a husit, mivel ha a hagyma készen van, már mehet is bele és nem lenne elég időd erre.

Tehát első lépésként meg kell dinsztelni a hagymát. Ha nem tudod, ez hogy működik, találhatsz hozzá segítséget itt.

hagymadinszteles
A hagymát dinszteld meg.

Ha már üveges, tedd rá a pirospaprikát. Keverd át gyorsan, le ne égjen.

paprika_bele
Szórd meg pirospaprikával.

A húst öntsd rá a hagymára és hagyd hogy a kockák mindegyik széle kicsit megsüljön. Közben kevergesd, hogy minden oldalát érje.

hus_piritasa
Kezdd el a húst átpirítani.

Mikor már az egészen látszik, hogy kezd megsülni, engedd fel a sertéspörköltet annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

vizzel_felengedve
Ha minden oldala kicsit átsült, engedd fel vízzel.

Az omlós sertéspörkölt másik titka, hogy közepes lángon főzöd fedő alatt, legalább egy órát. Szóval a lángot vedd lejjebb, ha eddig nem tetted. Szórj bele egy teáskanál sót, fél teáskanál őrölt rozmaringot, egy teáskanál majoránnát és egy fél teáskanál őrölt borsot. Keverd meg alaposan. Most tedd rá a fedőt és csak figyelgesd néha, ki ne fusson.

Fél órával később ismét jól keverd át, és ha szükséges önts rá még egy kis vizet. Fél decinél többet nem ajánlott, mivel az ízét elveheti a sertéspörköltnek.

elfotte_a_levet
Ha elfőne róla a víz, pótold, de ne önts rá egyszerre túl sokat.

Még fél óra és készen is vagy vele, kóstold meg. Ha már puha a hús, tálalhatod a sertéspörköltet tésztával vagy nokedlivel és uborkasalátával.

sertesporkolt_uborkasalataval
Sertéspörkölt uborkasalátával.