A diós guba tulajdonképpen egy remek választás arra az esetre, ha valaki nem szereti a mákot. Természetesen akkor is választhatod, ha szereted, de változatosságra vágysz. Hasonlóképpen készül, mint a mákos, csak ebben az esetben diót szórd a kiflikre.

Ha ínyenc vagy, pudingot is készíthetsz hozzá a tálaláshoz. Ehhez a vaníliásat ajánlom.

Diós guba hozzávalói

  • 8 darab két-, háromnapos kifli
  • 1 liter tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1-2 csomag vaníliás cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg darált dió 3-4 evőkanál cukorral keverve
  • 1 kávéskanál fahéj
  • citromhéj

Diós guba elkészítése

A kiflit vágd fel 1 centis karikákra.

Egy edénybe tedd bele a dión és a kiflin kívül az összes hozzávalót. Keverd össze az egészet és kezzd el alacsony hőfokon melegíteni. Arra nagyon figyelj, hogy ne melegítsd túl, mert akkor rántottás állaga lesz a tojás miatt.

szosz
Kezdd el melegíteni a hozzávalókat.

Ha elolvadt a vaj benne, keverj rajta még egyet, és kapcsold le alatta a tűzhelyet.

A kiflikarikákat dobd bele egyesével, forgasd bele és tedd át egy Jénai üvegtálba vagy egy sima tepsi is megteszi, ha nincs. (Igazából ebben sokkal jobban néz ki, más előnye nincs 🙂 )

Ha megtelt a tepsi/tál alja, szórj rá egy adag diót. Folytasd ezt addig, amíg elfogy a kifli. Ha maradt a tejes léből, öntsd rá a tetejére. A legtetején dió legyen.

Amikor ezzel megvagy, tedd be a sütőbe 20-25 percre, hogy egy kicsit összesüljön.

dios_guba
Diós guba