A diós guba tulajdonképpen egy remek választás arra az esetre, ha valaki nem szereti a mákot. Természetesen akkor is választhatod, ha szereted, de változatosságra vágysz. Hasonlóképpen készül, mint a mákos, csak ebben az esetben diót szórd a kiflikre.
Ha ínyenc vagy, pudingot is készíthetsz hozzá a tálaláshoz. Ehhez a vaníliásat ajánlom.
Diós guba hozzávalói
- 8 darab két-, háromnapos kifli
- 1 liter tej
- 3 evőkanál cukor
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 2 darab tojássárgája
- 5 dkg vaj
- 20 dkg darált dió 3-4 evőkanál cukorral keverve
- 1 kávéskanál fahéj
- citromhéj
Diós guba elkészítése
A kiflit vágd fel 1 centis karikákra.
Egy edénybe tedd bele a dión és a kiflin kívül az összes hozzávalót. Keverd össze az egészet és kezzd el alacsony hőfokon melegíteni. Arra nagyon figyelj, hogy ne melegítsd túl, mert akkor rántottás állaga lesz a tojás miatt.
Ha elolvadt a vaj benne, keverj rajta még egyet, és kapcsold le alatta a tűzhelyet.
A kiflikarikákat dobd bele egyesével, forgasd bele és tedd át egy Jénai üvegtálba vagy egy sima tepsi is megteszi, ha nincs. (Igazából ebben sokkal jobban néz ki, más előnye nincs 🙂 )
Ha megtelt a tepsi/tál alja, szórj rá egy adag diót. Folytasd ezt addig, amíg elfogy a kifli. Ha maradt a tejes léből, öntsd rá a tetejére. A legtetején dió legyen.
Amikor ezzel megvagy, tedd be a sütőbe 20-25 percre, hogy egy kicsit összesüljön.
Legutóbbi hozzászólások