A brassói elkészítése a következő recepttel nem is olyan bonyolult, mint gondolnád. Egy fő szabálya van: minél kevesebb zsiradékot tartalmazzon a már elkészült brassói pecsenye. Ha kevésbe zsíros húst választunk (ilyen például a sertésszűz, de olcsóbb verzióhoz megfelel a comb vagy lapocka, persze zsírjától megszabadítva), és a krumplit sütés után alaposan lecsepegtetjük, már sokat tettünk érte. A tökéletes brassói kihagyhatatlan eleme a minőségi füstölt szalonna, ami megadja neki a különleges ízt.

Brassói elkészítéséhez hozzávalók:

  • 50 dkg sertéshús
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 kg burgonya olaj vagy zsír a sütéshez

Brassói elkészítése

A sertéshúsnak ajánlom például a sertésszüzet, mint a legfinomabb, legkevésbé zsíros húst. Azonban lapockával is remek étel készíthető. Ebben a receptben ezzel készül. Miután beszereztük a kiválasztott húst a hentestől, alaposan mossuk meg.

Brassói elkészítéséhez hús
Ha lehet, zsírmentesebbet válasszunk. Ennek a tetejét még meg kell tisztítani.

Tisztítd meg a zsíros részektől, ha szükséges, majd kockázd fel.

Brassói elkészítéséhez a hús kockázása
Kockázd fel a megtisztított húst.

A szalonnát kockázd fel nagyon kicsire, majd kezdd el pirítani kis lángon.

Szalonna a brassóiba
A szalonnát kockázd fel, majd kezdd el pirítani.

Ha kisült a zsírja, add hozzá a hagymát és pirítsd együtt tovább pár percig. Addig pucold meg a fokhagymát.

Ha a serpenyő tartalma kezd fonnyadozni, add hozzá fokhagymanyomón átpréselve. Keverd át. Figyelj arra, hogy ne legyen több fél percnél, úgyhogy egyből mehet is hozzá a husi.

Hagyma a brassóiba
Fokhagymázva.

Miután kicsit átpirult, szórd meg a paprikával, sózd és borsozd meg. A majoránnát is add hozzá. Majd önts alá egy kevés vizet. A vizet folyamatosan pótold, le ne égjen. Arra is figyelj, hogy túl sok folyadék se legyen alatta.

Félkész brassói elkészítése
Fűszerezve és felöntve vízzel.

Úgy vedd le a tűzről a brassóit, hogy egy kevés szaft is maradjon rajta, amit jól magába fog tud szívni a krumpli.

A krumplit pucold meg, alaposan mossuk meg, majd vágd kockára. Hagyd ázni a vízben legalább 5-10 percet.

Forró olajban süsd ki, úgy hogy az bőven ellepje. Kisebb adagokban érdemes sütni, hogy ne is égjen meg, de ne is maradjon nyers. Addig süsd, míg aranyszínű nem lesz.

Sült krumpli
Sül a krumpli.

Miután alaposan lecsepegtetted a zsírt, forgasd össze a szaftos hússal.

Finom, szaftos brassói elkészítése
A már kész, szaftos brassói elkészítése.

Ha bővebben érdekel a krumpli sütése, kattints ide!