A rizs főzése sokak számára okoz bonyodalmat. Túl ragacsos, túl száraz, nem főtt meg, ízetlen.. Tovább nem is sorolom.
Tippjeimmel elkészítheted a legjobb rizst, amit eddig főztél.
A rizs főzése
A rizs elkészítésének első lépése, hogy kiválasszuk a receptnek megfelelő rizst.
A és B minőségű létezik, ezek a minőségi besorolást jelentik. Az A besorolású rizs a jobb. Ezen kívül létezik barna rizs. Egyébként több ezer féle található belőle a Földön, így lehet válogatni bőven.
Rövidebb szemű rizst válassz, ha rizottót készítesz vagy egyéb olyat, ahol nem gond, ha összetapadnak a szemek. A választásod a hosszabb szeműre essen, ha rizses húst, thai vagy indiai ételt készítesz. (Ilyen a jázmin, és a basmati rizs.)
Ha nem cél, hogy összetapadjanak a rizsszemek, tehát nem baj, ha pergős lesz, akkor a következő módot ajánlom:
Pergős rizs főzése
Mértéknek én egy bögrét szoktam használni. Egy személyre számolj egy bögre rizzsel. A vízmennyiség ennek a kétszerese lesz.
Öntsd bele a szükséges mennyiséget egy edénybe egy pici olajjal. Kezdd el pirítani. Amikor már enyhén kezd barnulni, engedd fel a vízzel. Keverd meg, és tegyél bele sót.
Ha különlegesebb ízre vágysz, a sót helyett ételízesítőt tegyél hozzá. Hidd el, ha így csinálod, egy szem sem fog maradni.
Tegyél rá fedőt és vedd takaréklángra. Innentől számítva 16 perc múlva készen van.
Ne kevergesd, mert összetörhetnek a szemek. Ha takarékra tetted, nincs is szükség rá.
Ezután már nincs más dolgod, mint összeforgatni az étel többi részével vagy éppenséggel tálalni.
Legutóbbi hozzászólások