A sült krumpli a gyerekek egyik nagy kedvence bár véleményem szerint ezt felnőttként sem lehet nem szeretni. Ebben a receptben a sült krumplit karikára vágva mutatom be.
Vásárlásnál igyekezzünk nagyobb szemű krumplit választani, de azért mégsem óriásit, mivel azoknak a belseje könnyen lehet, hogy romlott.
Szereted az édesebb krumplit? Ha igen, akkor elkészítés előtt, ha téli időszakban vagyunk, tedd ki a mínuszokban az ablakba, vagy ha lehetőség van rá, az udvarra. Hagyd, hogy egy kicsit megcsípje a fagy, attól kellemesen édes ízt kap.
Olajban sült krumpli hozzávalói:
- 1 kg krumpli
- 1 liter napraforgóolaj
Olajban sült krumpli előkészítése:
Hámozd meg a krumplit, majd szeleteld fel. Dobd bele egy tál vízbe minimum öt percig, hogy a keményítő kiázzon belőle. Minél tovább hagyod ázni, annál kevesebb marad benne. Alaposan mosd le utána, ne maradjon rajta a héja. Karikázd fel maximum 1 cm vastag szeletekre.
Miután leszűrted, érdemes egy konyharuhára tenni, így a legtöbb vizet az fel is szívja. Ez azért fontos, hogy sütés közben a forró olaj ne fröcsögjön. (Hálás leszel magadnak a takarításnál és a bőrödnek sem árt, ha nem megy rá az olaj.)
Olajban sült krumpli sütése:
Legtöbbünknek a napraforgóolaj jut eszébe, amikor olajban sült ételről beszélünk, azonban egyre inkább terjed a kókuszzsír. Ennek több előnye is van, de legfőbb erénye hogy többször felhasználható. Használat után szűrd le, és később újra használhatod.
A serpenyőt öntsd fel a kiválasztott zsiradékkal. Hevítsd az olajat közepes forróságúra (130-140 °C-ra). A krumplit öt percig süsd így, majd legmagasabb hőfokon süsd készre. Ne kevergesd közben, hanem inkább dobálgasd, rázogasd. Ezzel a módszerrel ropogós lesz, míg a belseje lágy marad.
Az aranybarnára sült krumplit szedd ki az olajból egy csepegtető tálra vagy nedvszívó papírra. Pár perc alatt az olaj nagy része lecsöpög és sózhatod a krumplit ízlés szerint. Rázd össze, hogy a só mindenhol érje, így lesz a legfinomabb.
Kész is a sült krumpli. Jó étvágyat!
Legutóbbi hozzászólások