krumplipure
Krumplipüré tálalva

A krumplipüré az óvodás évek egyik kedvenc körete rengeteg gyermek számára. Sokan azonban még felnőttként is egyik kedvencükként tartják számon. Az biztos, hogy ha jól van elkészítve, akkor remek körete lehet bármilyen húsos vagy ránott ételnek.

Többféle variáció is létezik, de én most a vajas-tejfölös krumplipüré receptjét mutatom meg.

Ha még kezdő vagy a konyhában, akkor egy akkora lábasban kezdd a főzést, amibe még egyszer beleférne ugyanaz a mennyiség, tehát kétszer akkora legyen. Így el tudod kerülni, hogy kifusson a krumpli vize főzés közben.

Krumplipüré vajjal hozzávalói

  • 1 kg krumpli
  • 1 evőkanál só
  • 20 dkg tejföl
  • 10 dkg vaj/margarin

Krumplipüré elkészítése

A krumplipüré készítéséhez először a krumplit pucold meg és alaposan mosd le.

pucolva
Pucold meg a krumplit.

Vágd fel kockára és tedd fel egy nagyobb lábasban főni egy evőkanál sóval. Fedőt tegyél rá, de figyelj oda, ki ne fusson. Ha elkezdene futni, egy fakanalat tegyél keresztül a közepén, így nem megy ki a hab.

so_hozza
Ne felejtsd el megsózni.

Forrástól számítva 15 perc múlva egy kockába szúrj bele egy villát, hogy megtudd, puha-e. Amikor megfőtt, öntsd le róla a vizet. Ezt a lépést óvatosan csináld, mert a felszálló gőz nagyon meleg tud lenni.

A következő lépést addig kell elvégezned, amíg meleg, különben nem keverednek össze a hozzávalók. Add hozzá a vajat és a tejfölből 2 kanállal.

tejfol_vaj_hozza
Add hozzá a vajat és a tejfölt.

Ezt az egészet nyomd át krumplinyomóval. Addig ismételd ezt, amíg már nincs benne egész krumplidarab, hogy megkapd a krumplipüré állagot. Kóstold meg. Ha nem elég krémes, tegyél hozzá még egy kis vajat, ha nem elég ízes, akkor pedig tejfölt. Arra viszont vigyázz, hogy egyiket se vidd túlzásba.

krumplipure
Törd át krumpinyomóval a krumplipürét.