Egy finom lángos bármikor jól jöhet. Akár magában, akár valami mellé kísérőnek. Egy finom gulyáslevessel párosítva megadja a tökéletes lángos élményét.
Azt hiszem, ez sok ember kedvencei között ott van. Ez az amiért megéri 20 percet sorban állni a Balaton partján. Kívül ropogós, belül puha finomság. Ez maga a lángos.
Szeretnéd elkészíteni? A receptje itt következik:
Lángos egyszerűen hozzávalói
- 2 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 0,5 kg liszt
- 2 evőkanál olaj, plusz 1 liter a sütéshez
- langyos víz
- csipet só
- fokhagyma
- tejföl
- reszelt sajt
- bármi egyéb, amit ízesítésként használnál
Lángos készítése egyszerűen
Melegítsd meg egy kicsit a tejet. Ne legyen forró, mivel úgy az élesztőgombák elpusztulnak. Fogj egy kisebb tálat, tedd bele a cukrot és öntsd rá a tejet.
Ebbe morzsold bele az élesztőt. Egyszer keverd át, hogy homogén legyen. Tedd félre most 10 perce, amíg felfut.
Kezdd el nézegetni, mikor fut fel. Akkor jó, ha hasonlóképpen néz ki:
Vegyél elő egy nagyobb tálat, amiben a lángos tésztáját fogod elkészíteni. Öntsd bele a lisztet és add hozzá a csipetnyi sót. Rázogasd el, hogy egyenletes legyen a felszíne, majd készíts a közepére egy gödröt. Ebbe a gödörbe tegyél 2 kanál olajat és öntsd rá az élesztőt is, egy evőkanál langyos vízzel.
Kezdd el dagasztani (kézzel vagy konyhai géppel, ha van otthon). Amikor látod, hogy még venne fel vizet, tegyél hozzá evőkanalanként. Fontos, hogy langyos legyen, ne hideg.
Ha elkészült a tészta, és közepesen lágy állagú, vegyük ki és formáljunk belőle egy cipót.
Szórd meg liszttel a tetejét és lefedve tedd félre egy órára meleg helyre. Egy óra múlva körülbelül a duplájára kell kelnie. Vegyél elő egy széles terjedelmű eszközt amire rá tudod tenni az apró cipókat.
Én erre a célra a konyhapultot használtam, ennél nagyobb nem állt rendelkezésemre. 🙂
Felülettől függően olajozd vagy lisztezd meg. (Ha fa, akkor a lisztet ajánlom.) Vegyél ki kisebb cipókat a tésztából és tedd félre az előkészített helyre. Ha nagyon ragadna a lángos tésztája, olajos kézzel folytasd.
Ha az összes kiscipó elkészült, terítsd le egy konyharuhával, hadd keljen még fél órát.
Lángos egyszerűen sütése
Sütés előtt a cipót középen nyomd le, hogy kis kerek tésztalapot kapj. Arra vigyázz, hogy ne nyomd erősen, mert akkor kilyukad.
Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben és tedd bele a lángost. 2-3 perc múlva fordítsd is meg, majd ezt a felét is süsd 2 percig. Vedd ki a forró olajból és csepegtesd le róla.
Kend meg reszelt fokhagymával, tejföllel és sajttal és kínálhatod is. Vagy ha más ízre vágynál, akkor azzal. 🙂
Legutóbbi hozzászólások