Sajtos-tejfolos_langos
Fokhagymás, sajtos-tejfölös lángos

Egy finom lángos bármikor jól jöhet. Akár magában, akár valami mellé kísérőnek. Egy finom gulyáslevessel párosítva megadja a tökéletes lángos élményét.

Azt hiszem, ez sok ember kedvencei között ott van. Ez az amiért megéri 20 percet sorban állni a Balaton partján. Kívül ropogós, belül puha finomság. Ez maga a lángos.

Szeretnéd elkészíteni? A receptje itt következik:

Lángos egyszerűen hozzávalói

  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5 kg liszt
  • 2 evőkanál olaj, plusz 1 liter a sütéshez
  • langyos víz
  • csipet só
  • fokhagyma
  • tejföl
  • reszelt sajt
  • bármi egyéb, amit ízesítésként használnál

Lángos készítése egyszerűen

Melegítsd meg egy kicsit a tejet. Ne legyen forró, mivel úgy az élesztőgombák elpusztulnak. Fogj egy kisebb tálat, tedd bele a cukrot és öntsd rá a tejet.

tej_talba
Öntsd a langyos tejet egy tálba

Ebbe morzsold bele az élesztőt. Egyszer keverd át, hogy homogén legyen. Tedd félre most 10 perce, amíg felfut.

eleszto_tejbe
Add hozzá az élesztőt.

Kezdd el nézegetni, mikor fut fel. Akkor jó, ha hasonlóképpen néz ki:

kelt_eleszto
Várd meg, míg megkel az élesztő.

Vegyél elő egy nagyobb tálat, amiben a lángos tésztáját fogod elkészíteni. Öntsd bele a lisztet és add hozzá a csipetnyi sót. Rázogasd el, hogy egyenletes legyen a felszíne, majd készíts a közepére egy gödröt. Ebbe a gödörbe tegyél 2 kanál olajat és öntsd rá az élesztőt is, egy evőkanál langyos vízzel.

eleszto_lisztbe
Öntsd hozzá az élesztőt a liszthez.

Kezdd el dagasztani (kézzel vagy konyhai géppel, ha van otthon). Amikor látod, hogy még venne fel vizet, tegyél hozzá evőkanalanként. Fontos, hogy langyos legyen, ne hideg.

dagasztas_kezdete
Kezdd el dagasztani.

Ha elkészült a tészta, és közepesen lágy állagú, vegyük ki és formáljunk belőle egy cipót.

cipo
Formázz belőle egy cipót.

Szórd meg liszttel a tetejét és lefedve tedd félre egy órára meleg helyre. Egy óra múlva körülbelül a duplájára kell kelnie. Vegyél elő egy széles terjedelmű eszközt amire rá tudod tenni az apró cipókat.

Én erre a célra a konyhapultot használtam, ennél nagyobb nem állt rendelkezésemre. 🙂

Felülettől függően olajozd vagy lisztezd meg. (Ha fa, akkor a lisztet ajánlom.) Vegyél ki kisebb cipókat a tésztából és tedd félre az előkészített helyre. Ha nagyon ragadna a lángos tésztája, olajos kézzel folytasd.

kis_cipok
Formázz kis cipókat a tésztából.

Ha az összes kiscipó elkészült, terítsd le egy konyharuhával, hadd keljen még fél órát.

kelt_kis_cipok
Várd meg míg megkelnek.

Lángos egyszerűen sütése

Sütés előtt a cipót középen nyomd le, hogy kis kerek tésztalapot kapj. Arra vigyázz, hogy ne nyomd erősen, mert akkor kilyukad.

Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben és tedd bele a lángost. 2-3 perc múlva fordítsd is meg, majd ezt a felét is süsd 2 percig. Vedd ki a forró olajból és csepegtesd le róla.

sulo_langosok
Süsd meg bő, forró olajban.

Kend meg reszelt fokhagymával, tejföllel és sajttal és kínálhatod is. Vagy ha más ízre vágynál, akkor azzal. 🙂

kesz_langos
Szórd rá, kend rá, amit kívánsz. 🙂