Aki a mézet szereti, annak kötelező jelleggel meg kell kóstolnia ezt a süteményt. Szerencsére az elkészítése sem bonyolult, mivel például nem igényel nyújtást. Kezdők is kipróbálhatják, ugyanis talán a tejbegríz elkészítése a legnehezebb benne.
Mézes krémes süti hozzávalói
A következők egy 30×40 cm méretű tepsihez elegendőek.
Piskóta:
- 25 dkg margarin
- 30 dkg cukor
- 3 evőkanál méz
- 3 tojás
- 40 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 dl tej (lehet hogy többet is felvesz a tészta)
Krém:
- 8 dl tej
- 10 evőkanál búzadara
- 6 evőkanál cukor
- 1,5 dl habtejszín
- 1 üveg házi baracklekvár
Csokimáz:
- 15-20 dkg étcsoki
- 1,5-2 dl habtejszín
Mézes krémes recept elkészítése
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésen. Így van ideje kellően bemelegedni, hogy szépen süljön a piskóta.
Vízgőz felett kezdd el olvasztani a vajat, majd add hozzá a cukrot és a mézet. Mikor homogénné (egyformává) olvadt az egész, üsd bele a tojásokat és keverd el alaposan. Az a biztos ha robotgéppel teszed, így csomós sem lesz.
A lisztet keverd össze a szódabikarbónával. Ezt is add hozzá a piskótatésztához. Dolgozd össze jól a géppel.
Ha túl sűrű a tészta és nem folyik, lassan adagolj hozzá tejet folyamatos keverés mellett, amíg folyós nem lesz.
Ha ez megvan, oszd el a tésztát háromfelé.
A tepsibe tegyél egy méretre vágott sütőpapírt és a tészta harmadát öntsd bele, majd simítsd el, hogy mindenhol egyenletes legyen. 10 perc alatt süsd készre. Ha ez az első piskótád, nézd meg ezt a cikket, hogyan készül a tökéletes tészta.
Vedd ki a tepsiből a kész piskótát és ugyanígy süsd meg a másik kettőt is. Óvatosan bánj velük, mivel nagyon puha és könnyen elszakadhat, úgyhogy a papírt hagyd rajta. Jól egyben tartja.

Most következik a krém elkészítése:
A tejet öntsd egy lábasba és add hozzá a cukrot és a búzadarát. Kezdd el melegíteni közepes hőfokon folyamatos kevergetés mellett.
Jelenleg tejbegríz készül, aminek a pontos menetét itt tudod elolvasni, ha még nem készítettél ilyet.

Ha megfőtt, tedd félre teljesen kihűlni. Addig verd fel a tejszínt kemény habbá, amit pedig itt találsz meg részletesebben.
Amikor kihűlt, keverd össze a tejszínt és a grízt.

A mézes krémes sütemény összeállítása
Az első piskótalapot fordítsd a papírral felfelé és húzd le róla.

Kend rá a krémet és fordítsd rá a következő piskótát.

Erről is szedd le a sütőpapírt. A mézes krémest kend meg a baracklekvárral és oszd el rajta egyenletesen. Vegül jöhet a harmadik tészta is.

Mézes krémes bevonása
A mézes krémes tetejét csokoládémázzal kell bevonni. Ehhez egy kis edényben kezdd el olvasztani a tejszínt és a csokit alacsony lángon.
Ha elolvadt, tedd félre egy kicsit, ne forrón dolgozz vele. Amikor langyos, akkor kend el a mézes krémes tetején a csokimázat.

Mézes krémes tálalása
Tedd a hűtőbe estére, majd másnap szeleteld fel kisebb szeletekre és tálalhatod. Nagyon ínycsiklandó mézes krémes szeleteket fogsz kapni.


Legutóbbi hozzászólások