A nokedli egy nagyon finom köret lehet egy pörkölt vagy más szaftos étel mellé. Sokan előnyben részesítik a tésztával szemben, mivel másabb az állaga. Ezzel a recepttel egy kis gyakorlással tökéletes nokedlit tudsz készíteni magadnak otthon.
A jó nokedli titkát az elkészítésben olvashatod.
Nokedli hozzávalói
- fél kg liszt
- 2 darab tojás
- fél teáskanál só
- víz, attól függően, hogy a tészta mennyit vesz fel
- 1 teáskanál só és olaj a főzéshez
Nokedli elkészítése
Először egy nagy lábasba (tényleg nagy legyen, meglepődsz, milyen magasra fel tud jönni a nokedli főzés közben) tegyél fel vizet forrni, sóval és olajjal, fedő alatt.
A lisztet öntsd egy tálba, üsd rá a két tojást és szórd rá a fél teáskanál sót.
Kezdd el egy fakanállal keverni a nokedlitésztát.
Önts hozzá egy dl vizet és lassan keverd bele.
Ha úgy látod, hogy még vesz fel vizet, akkor fél decinként öntögess hozzá és dolgozd bele. Addig keverd, amíg a képen látható állagot nem éri el. Ekkor nem folyik, de nem is teljesen száraz.
A csomómentesség titka pedig: ha látsz benne csomót, keverd még. Ilyen egyszerű. 🙂 A közepéről kezd a szélei irányba félköröket leírva. Ha szeretnétek, készítek videót is róla, ez esetben kommentben szólj.
Lassan már felforr a víz is. Ha ez megtörtént, tedd rá a nokedliszaggatót a lábasra.
A tésztából egy adaggal tegyél az adagolóra ha van, ha nincs, akkor csak simán a szaggató tetejére. Ez után kezdd el a lyukak felett áthúzni a spatulával vagy adagolóval. Ezzel fogod szaggatni a lyukakon. Folytasd ezt, amíg el nem fogy a tészta.
Ha az összes tésztával megvagy, keverd át a nokedlit. Hagyd főni körülbelül 10 percig, de néha keverd meg.
Ha megfőtt, öntsd bele egy szűrőbe és készen is vagy vele.
Legutóbbi hozzászólások