A rizs főzése sokak számára okoz bonyodalmat. Túl ragacsos, túl száraz, nem főtt meg, ízetlen.. Tovább nem is sorolom.

Tippjeimmel elkészítheted a legjobb rizst, amit eddig főztél.

A rizs főzése

A rizs elkészítésének első lépése, hogy kiválasszuk a receptnek megfelelő rizst.

A és B minőségű létezik, ezek a minőségi besorolást jelentik. Az A besorolású rizs a jobb. Ezen kívül létezik barna rizs. Egyébként több ezer féle található belőle a Földön, így lehet válogatni bőven.

Rövidebb szemű rizst válassz, ha rizottót készítesz vagy egyéb olyat, ahol nem gond, ha összetapadnak a szemek. A választásod a hosszabb szeműre essen, ha rizses húst, thai vagy indiai ételt készítesz. (Ilyen a jázmin, és a basmati rizs.)

Ha nem cél, hogy összetapadjanak a rizsszemek, tehát nem baj, ha pergős lesz, akkor a következő módot ajánlom:

Pergős rizs főzése

Mértéknek én egy bögrét szoktam használni. Egy személyre számolj egy bögre rizzsel. A vízmennyiség ennek a kétszerese lesz.

bogre_rizs
Mérd ki a rizst egy bögrével.

Öntsd bele a szükséges mennyiséget egy edénybe egy pici olajjal. Kezdd el pirítani. Amikor már enyhén kezd barnulni, engedd fel a vízzel. Keverd meg, és tegyél bele sót.

rizs_kezd_barnulni
Pirítsd addig, míg egy kicsit megbarnul.

Ha különlegesebb ízre vágysz, a sót helyett ételízesítőt tegyél hozzá. Hidd el, ha így csinálod, egy szem sem fog maradni.

Tegyél rá fedőt és vedd takaréklángra. Innentől számítva 16 perc múlva készen van.

16_perc_alatt_kesz
16 perc alatt fő ilyenre.

Ne kevergesd, mert összetörhetnek a szemek. Ha takarékra tetted, nincs is szükség rá.

Ezután már nincs más dolgod, mint összeforgatni az étel többi részével vagy éppenséggel tálalni.