A tejszínes rakott tészta darált hússal jó választás arra az esetre, ha valami egytálételre vágyunk. Nem túl bonyolult az elkészítése, mégis nagyon kiadós ételt kapunk. Ez a tejszínnek és a húsnak köszönhető főleg. Ráadás még a frissen sült sajt a tetején. Egyszerűen nagyszerű tésztaétel. Leves nélkül is megállja a helyét.
Tejszínes rakott tészta darált hússal hozzávalói
- 500 g penne
- 4-5 evőkanál olaj
- 2 fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt kömény, majoránna
- 1 evőkanál pirospaprika
- 500 g alacsony zsírtartalmú darált sertéshús
- 1 darab paradicsom
- 1 darab paprika
- 2,5 dl főzőtejszín
- 1-2 babérlevél
- 20 dkg trappista sajt
- 40 dkg tejföl
Tejszínes rakott tészta darált hússal elkészítése
Első lépésben tegyél fel fedő alatt egy fazék vizet forrni. Ebben fog a tészta főni. Ha a víz már felforrt, tegyél bele két kanálnyi olajat és sót, majd öntsd bele a tésztát. Jól keverd el, ne tapadjanak össze a tésztaszemek. Ha megfőtt, szűrd le egy szűrő segítségével. Ha bővebben érdekel a tésztafőzés, kattints ide.
A hagymákat pucold meg. A vöröshagymát kockázd fel, a fokhagymát préseld át fokhagymanyomón. Olajon kezdd el pirítani őket.
Ha már megdinsztelődött a hagyma, sózd, borsozd, majd szórd meg egy-egy teáskanálnyi köménnyel és majoránnával.
Egy kevés vízzel engedd fel. Szórd rá az evőkanálnyi pirospaprikát is. Ezután alaposan keverd össze.
Mosd meg, majd kockázd fel a paradicsomot és a paprikát. Paprikának én egy piros kaliforniait választottam. Szerintem ez adja a legfinomabb ízt a tésztához.
Add hozzá a darált húst a raguhoz, majd szórd bele a kockázott zöldségeket is. Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Tedd bele a babérlevelet is.
Várd meg amíg forrni kezd, majd vedd a lángot kisebb fokozatra és főzd készre a húsos ragut. Ha megpuhult minden, a vizet forrald el róla, majd öntsd fel a tejszínnel. Még egy pár percig főzd, hogy kissé besűrűsödjön.
Egy tepsibe terítsd sütőpapírt. Így nem fog leragadni a sütés alatt. A megfőtt tésztának a felét terítsd szét a tepsin. A ragut öntsd szét rajta arányosan.
A reszelt sajt felével szórd meg az egészet. A tészta maradék felét pedig tedd rá a tetejére.
A tejfölt keverd össze a saját dobozában, hogy kenhető legyen. Kend el a tetején a tejfölt.
Majd a maradék sajtot szórd rá.
Told be a sütőbe 160 fokon 30 percre. Ha már kellemes barnás színe van, ki is veheted.
Ezután az étel után biztosan nem maradsz éhes, hiába „csak tészta”. Próbáld ki, ha nem hiszed. 😉
Legutóbbi hozzászólások