A tejszínes rakott tészta darált hússal jó választás arra az esetre, ha valami egytálételre vágyunk. Nem túl bonyolult az elkészítése, mégis nagyon kiadós ételt kapunk. Ez a tejszínnek és a húsnak köszönhető főleg. Ráadás még a frissen sült sajt a tetején. Egyszerűen nagyszerű tésztaétel. Leves nélkül is megállja a helyét.

Tejszínes húsos rakott tészta
Tejszínes húsos rakott tészta

Tejszínes rakott tészta darált hússal hozzávalói

  • 500 g penne
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 2 fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors, őrölt kömény, majoránna
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 500 g alacsony zsírtartalmú darált sertéshús
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab paprika
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 1-2 babérlevél
  • 20 dkg trappista sajt
  • 40 dkg tejföl

Tejszínes rakott tészta darált hússal elkészítése

Első lépésben tegyél fel fedő alatt egy fazék vizet forrni. Ebben fog a tészta főni. Ha a víz már felforrt, tegyél bele két kanálnyi olajat és sót, majd öntsd bele a tésztát. Jól keverd el, ne tapadjanak össze a tésztaszemek. Ha megfőtt, szűrd le egy szűrő segítségével. Ha bővebben érdekel a tésztafőzés, kattints ide.

Tészta főzve.
Főtt tészta a rétegekhez.

A hagymákat pucold meg. A vöröshagymát kockázd fel, a fokhagymát préseld át fokhagymanyomón. Olajon kezdd el pirítani őket.

Hagyma pirítása
Kezdd el pirítani a hagymát.

Ha már megdinsztelődött a hagyma, sózd, borsozd, majd szórd meg egy-egy teáskanálnyi köménnyel és majoránnával.

Egy kevés vízzel engedd fel. Szórd rá az evőkanálnyi pirospaprikát is. Ezután alaposan keverd össze.

A hagyma fűszerezve és felöntve vízzel.
Fűszerezd, majd öntsd fel vízzel.

Mosd meg, majd kockázd fel a paradicsomot és a paprikát. Paprikának én egy piros kaliforniait választottam. Szerintem ez adja a legfinomabb ízt a tésztához.

Paradicsom és paprika kockázva
Kockázd fel a zöldségeket.

Add hozzá a darált húst a raguhoz, majd szórd bele a kockázott zöldségeket is. Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Tedd bele a babérlevelet is.

Babérlevél bele.
Tedd bele a babérlevelet.

Várd meg amíg forrni kezd, majd vedd a lángot kisebb fokozatra és főzd készre a húsos ragut. Ha megpuhult minden, a vizet forrald el róla, majd öntsd fel a tejszínnel. Még egy pár percig főzd, hogy kissé besűrűsödjön.

Tejszínes ragu
Tejszínt is add hozzá.

Egy tepsibe terítsd sütőpapírt. Így nem fog leragadni a sütés alatt. A megfőtt tésztának a felét terítsd szét a tepsin. A ragut öntsd szét rajta arányosan.

A tejszínes húsos rakott tészta alsó rétege
Az alsó tésztarétegre szedd rá a megfőtt ragut.

A reszelt sajt felével szórd meg az egészet. A tészta maradék felét pedig tedd rá a tetejére.

Sajtozva a hús.
Szórd meg sajttal az egészet.

A tejfölt keverd össze a saját dobozában, hogy kenhető legyen. Kend el a tetején a tejfölt.

Tejföl a tetején.
Kend rá a tejfölt.

Majd a maradék sajtot szórd rá.

Sajt a tetején
Sajtot is szórd rá a végén

Told be a sütőbe 160 fokon 30 percre. Ha már kellemes barnás színe van, ki is veheted.

Aranybarnára sütve.
Addig süsd, amíg nem lesz aranybarna a teteje.

Ezután az étel után biztosan nem maradsz éhes, hiába „csak tészta”. Próbáld ki, ha nem hiszed. 😉