A tészta főzése nem egy bonyolult dolog. Szerencsénk van, mivel már nem nekünk kell otthon a tésztát gyúrni, szaggatni hozzá, hanem készen meg tudjuk venni. A frissen főtt, még meleg tésztának nem lehet ellenállni, én mindig minimum ötször-hatszor szoktam kóstolgatni. 😉

Egy tipp: ha spagettitésztát főzöl, törd kettő vagy három részre, hogy könnyebben tudd enni később.

Tészta kettétörve.
Törd össze a tésztát.

Tészta főzése kezdőknek

Először is válaszd ki az ételhez megfelelő tésztafajtát. Például levesekhez apróbb szemű tészta való, míg pörköltekhez inkább csőtészta.

Tegyél fel forrni egy nagyobb lábasba vizet.

Víz feltéve forrni.
Tegyél fel egy fazék vizet forrni.

Feléig vagy háromnegyedéig engedd fel. Tegyél rá egy fedőt, így hamarabb melegszik. Ilyenkor is sózhatod, de én meg szoktam várni, amíg felforr.

Szóval ha felforrt, tegyél a vízbe egy kanál sót és olajat. Az olaj azért kell, hogy ne tapadjanak össze a tésztaszemek főzés után.

Só a főzővízbe.
Tegyél bele egy kanál sót. (Az olajról se feledkezz meg.)

Ezután mehet bele a tészta. Egyből keverd is át egy fakanállal.

Tészta a vízben.
Tedd bele a forró vízbe a tésztát.

A csomagolásra írt ideig főzd, néha keverd át. Ez általában 10-15 perc közötti időtartam. Ha letelt az idő, vegyél ki egy szemet megkóstolni. Hagyd jól kihűlni, ne égesd meg a nyelvedet.

Kostolótészta a fakanálon.
Vegyél ki kóstolót.

Ha még nem jó, percenként kóstold újra. Ha megfőtt, vedd le a tűzről. Vegyél elő egy szűrőt, majd öntsd bele a tésztát. Ha nem öblíted le, sokkal jobb íze lesz.

Már tálalhatod is. (Ha maradt a kóstolgatások után.) Nem is olyan nehéz a tésztafőzés, mint láthatod. Úgyhogy hajrá!