A forró, friss zöldségekkel teli zöldségleves főleg a hideg időszakban nyújt igazi kellemes élményt. Amikor egy tavaszi napon hazaérsz az esőből és a frissen megszerzett zsenge zöldségekből levest készítesz, akkor tudod igazán élvezni azt, ahogy átjár a meleg.

A következő recept egyszerű, igazából bármilyen zöldségből elkészíthető, ami éppen otthon van. Az egyetlen dolog, amire figyelj, hogy legalább ötféléből álljon össze. Én a következőkből készítettem:

Zöldségleves hozzávalói:

  • 1 karalábé
  • 1 vöröshagyma
  • 1 krumpli
  • 3 szál répa
  • 1 szál petrezselyem
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 2 evőkanál cukor
  • maréknyi levestészta

Zöldségleves elkészítése:

A zöldségeket tisztítsd meg a nagy leveleiktől. A petrezselyem szép, egészséges leveleit mosd meg és vágd apróra. Ha nincs, akkor morzsolt petrezselyem fog kelleni.

zoldsegek
Zöldségek

Majd pucold meg és mosd meg őket.

zoldsegek_pucolva
Pucold meg a zöldségeket.

Vágd kockára a zöldségeket és tedd egy lábasba. Önts rá egy kis olajat és tegyél rá két evőkanál cukrot.

cukor_zoldsegen
Kockázd fel és tegyél rájuk cukrot.

Kezdd el pirítani a zöldségeket, folyamatos kevergetés mellett. Ha már levet engedtek és kezd barnulni a cukor, vagyis karamellizálódik, öntsd fel vízzel. Szórd bele a petrezselymet, sózd és borsozd is meg.

fuszerezve_a_leves
Fűszerezd be a levest.

Ha már minden zöldség puha, tegyél a zöldséglevesbe egy kis tésztát. Én cérnametéltet szoktam. Innentől számítva 8-10 perc és készen is van.

zoldsegleves
Készen is van a zöldségleves.

A zöldségleves elkészítése minden bizonnyal bárki számára elérhető nehézségű, próbáld ki te is.