A palócleves savanykás íze miatt igazi felüdülést nyújt az ínyenceknek. Ráadásul ez a recept rengeteg hozzávalót tartalmaz, így biztos lehetsz benne, hogy nem maradsz éhes akkor sem, ha nem eszel utána mást. Ezt a régi magyaros ízvilágú levest szinte muszáj kipróbálni.
Palócleves elkészítésének hozzávalói
- 40 dkg sertéscomb vagy lapocka
- 2-3 hagyma
- 5 dkg szalonna
- pirospaprika
- só
- bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- babérlevél
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 35 dkg krumpli
- 25 dkg zöldbab
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- kapor
- ecet vagy citromlé
Palócleves elkészítése
A palóclevesnek való húst tisztítsd meg a felesleges zsiradéktól, inaktól. Ha megtisztítottad, kockázd fel.
A szalonnát is vágd kicsi darabokra. A hagymát pucold meg és vágd apró kockákra.
Egy lábasban kezdd el pirítani a szalonnát, majd ha már kisült belőle a zsír, a szalonnadarabkákat szedd ki belőle. Ebbe a zsiradékba dobd bele a hagymát és hagyd egy pár percig a tűzön.
Tedd bele a húst és alaposan pirítsd meg. Szórd meg egy kanálnyi pirospaprikával és öntsd fel pont annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
A krumplit hámozd meg és darabold apró kockákra. A zöldbabot körülbelül 2 cm-es darabokra vágd össze. (Fontos, hogy ha a bab konzervből van, ne főzd meg. Elegendő csupán átforralni a végén a hússal együtt.) Ezeket főzd meg együtt fedő alatt sós vízben.
Amint megpuhultak és a pörkölt-alapunk is kész, öntsd rá a főzőlével együtt a zöldségeket. Engedd fel még pluszba annyi vízzel, hogy összesen 4 liternyi levesed legyen.
Forrald fel. Amíg forrni kezd, keverd össze a lisztet a tejföllel, majd habard be. Ha nem tudod, pontosan hogyan működik ez, itt találsz hozzá segítséget.
Végül pedig szórd bele a fűszereket és adj hozzá egy kevés ecetet vagy citromlevet.
Készen van, lehet tálalni. Jó étvágyat hozzá!
Legutóbbi hozzászólások