kaposztas_paszuly
Káposztás paszuly

A káposztás paszuly leves recept egy tipikus szabolcsi étel elkészítésének leírása. Ha nem oda valósi vagy, valószínűleg nem is hallottál erről. Viszont ha éltél ott, akkor biztos hogy ismered. De még arra is nagy az esély, hogy kóstoltad is ezt a káposztás babos finomságot. A jó minőségű, sok kolbásztól lesz igazán ízletes. No meg persze a tejföltől a tálalásnál.

Káposztás paszuly leves recept hozzávalói:

  • 1,5-2 kg fejes káposzta
  • 1 kg fejtett bab (én fagyasztottat teszek bele mindig, ez hamar megfő)
  • 2-4 szál jó minőségű kolbász ízléstől függően
  • 500 g tejföl

Káposztás paszuly leves recept elkészítése:

A babot engedd fel vízzel egy lábasban és tedd fel főni.

Bab_felteve_foni
Tedd fel a babot főni.

Ameddig a bab fő, a káposztát tisztítsd meg. Vedd le a külső héját, és öblítsd le. Vágd ketté, és vágd ki a torzsáját. Ezután szeleteld fel. Majd a szeleteket is vágd össze kisebb darabokra.

Kaposzta_szeletelve
Szeleteld fel kis darabokra a káposztát.

Sózd meg a káposztát és hagyd állni amíg nem használod fel.

Kaposzta_lesozva
Sózd meg és tedd félre a felhasználásáig.

Ha a víz már forr, kezdd el nézegetni hogy megpuhult-e a bab. Ha igen, add hozzá a káposztát a paszulyhoz. Keverd át egyszer és hagyd főni.

Kaposzta_hozzaadva_a_babhoz
Add hozzá a káposztát a babhoz.

A kolbászt szeleteld fel addig tetszőleges méretűre, míg megpuhul.

Kolbasz_karikazva
Karikázd fel a kolbászt.

Amikor már a káposzta is puha, add hozzá a kolbászokat a káposztás paszulyhoz.

Kolbasz_bele
Add hozzá a kolbászt.

Kezdj el egy hagymás-paprikás rántást készíteni hozzá. Ez ad egy kis sűrűséget a káposztás paszulyhoz. Ha nem tudod, hogyan kell, kattints ide.

Hagymas-paprikas_rantas
Készíts egy hagymás-paprikás rántást hozzá.

Mikor elkészültél a rántással, fogj egy szűrőt. A szűrőbe öntsd bele óvatosan a rántást. Az egészet pedig engedd bele a levesbe.

Rantas_bele
A rántást engedd bele egy szűrőben a lébe.

Fakanállal kavargasd addig, amíg az összes lé át nem szűrődött és csak a hagyma maradt a szűrőben.

rantas_belekeverve
Kevergesd addig, amíg a rántás át nem szitálódik.

Fogj egy kanalat és kóstold meg. Ha szükséges adj hozzá sót. (Egy teáskanállal szoktam hozzátenni.). Pár percig még forrald át, és el is készült a káposztás paszuly.

Tálalásnál tegyél a tetejére egy-két kanál tejfölt. Ettől finom krémes íze-állaga lesz.

talalva
Tálaláshoz tegyél rá egy-két kanál tejfölt.

Nagy adagot fogsz kapni belőle, nem fog elfogyni aznap. Viszont ez nem probléma, mert másnaptól a legfinomabb, amikor már összeértek az ízek.

Ez tehát a szabolcsi káposztás paszuly leves receptje.