A palócleves savanykás íze miatt igazi felüdülést nyújt az ínyenceknek. Ráadásul ez a recept rengeteg hozzávalót tartalmaz, így biztos lehetsz benne, hogy nem maradsz éhes akkor sem, ha nem eszel utána mást. Ezt a régi magyaros ízvilágú levest szinte muszáj kipróbálni.

Palócleves elkészítésének hozzávalói

  • 40 dkg sertéscomb vagy lapocka
  • 2-3 hagyma
  • 5 dkg szalonna
  • pirospaprika
  • bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • babérlevél
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg krumpli
  • 25 dkg zöldbab
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • kapor
  • ecet vagy citromlé

Palócleves elkészítése

A palóclevesnek való húst tisztítsd meg a felesleges zsiradéktól, inaktól. Ha megtisztítottad, kockázd fel.

hus_felkockazva
Kockázd fel a megtisztított húst.

A szalonnát is vágd kicsi darabokra. A hagymát pucold meg és vágd apró kockákra.

hagyma_kockazva
Kockázd fel a hagymát.

Egy lábasban kezdd el pirítani a szalonnát, majd ha már kisült belőle a zsír, a szalonnadarabkákat szedd ki belőle. Ebbe a zsiradékba dobd bele a hagymát és hagyd egy pár percig a tűzön.

Hagyma_dinsztelve
A hagymát dinszteld meg a szalonnából visszamaradt zsírban.

Tedd bele a húst és alaposan pirítsd meg. Szórd meg egy kanálnyi pirospaprikával és öntsd fel pont annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

vizzel_felengedve
Engedd fel vízzel, hogy éppen ellepje.

A krumplit hámozd meg és darabold apró kockákra. A zöldbabot körülbelül 2 cm-es darabokra vágd össze. (Fontos, hogy ha a bab konzervből van, ne főzd meg. Elegendő csupán átforralni a végén a hússal együtt.) Ezeket főzd meg együtt fedő alatt sós vízben.

bab_krumpli_fozese
Főzd meg a babot és a krumplit.

Amint megpuhultak és a pörkölt-alapunk is kész, öntsd rá a főzőlével együtt a zöldségeket. Engedd fel még pluszba annyi vízzel, hogy összesen 4 liternyi levesed legyen.

leves
Töltsd fel vízzel, hogy megkapd a leves mennyiségét.

Forrald fel. Amíg forrni kezd, keverd össze a lisztet a tejföllel, majd habard be. Ha nem tudod, pontosan hogyan működik ez, itt találsz hozzá segítséget.

habaras_bele
Csurgasd bele a habarást, közben kezd is el egyből kevergetni lassan.

Végül pedig szórd bele a fűszereket és adj hozzá egy kevés ecetet vagy citromlevet.

fuszerek_a_levesbe
Szórd bele a fűszereket és öntsd bele az ecetet/citromlét is.

Készen van, lehet tálalni. Jó étvágyat hozzá!

palocleves
Palócleves